Atrakcje turystyczne polskich miast w kulturze popularnej: Powieści kryminalne Poznania

Tomasz Sahaj

Abstrakt


Celem artykułu jest przybliżenie relacji zachodzących pomiędzy popularnością powieści kryminalnych i sensacyjnych, a ich wykorzystaniem w promocji atrakcji turystycznych poszczególnych miast i regionów Polski; w szczególności Poznania. W pracy bazowano na lekturach omawianych książek, które uznano za najbardziej reprezentatywne dla poruszanej tematyki. Zastosowano metodę jakościową, w postaci analizy ich zawartości i treści. W ramach badań terenowych autor pieszo i rowerem dotarł do wszystkich istniejących miejsc i obiektów, opisywanych w poznańskich kryminałach, by naocznie przekonać się o ich atrakcyjności kulturowo-społecznych i walorach rekreacyjno-turystycznych.

Słowa kluczowe


powieść kryminalna; turystyka literacka; turystyka kulturowa; Poznań

Pełny tekst:

PDF

Bibliografia


Bator J., 2004, Japoński wachlarz, Wydawnictwo Twój Styl, Warszawa

Bator J., 2011, Japoński wachlarz: powroty, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Bator J., 2012, Ciemno, prawie noc, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Bator J., 2014, Rekin z parku Yoyogi, Wydawnictwo WAB – Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa

Bator J., 2015, Wyspa Łza, Wydawnictwo Znak, Kraków

Bator J., 2016, Rok królika, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków

Baudrillard J., 2008, Zbrodnia doskonała, przeł. S. Królak, Wydawnictwo Sic!, Warszawa

Baudrillard J., 2005, Symulakry i symulacja, przeł. S. Królak, Wydawnictwo Sic!, Warszawa

Bauman Z., I nagle wiedziałem, jak się nazywa każda ulica, „Gazeta Wyborcza”, dod.„Magazyn Poznański”z 13.01.2017, s. 12-13. Informacje opracowała N. Mazur i T. Nyczka

Bednarczykówna K.,Mniej mówić, mniej marudzić – więcej czytać, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Co jest grane” z 13-19.05.2016, s. 6

Bobrowicz A., KarwowskaA., Jak oni piszą, „Gazeta Wyborcza”z 23-24.04. 2016, s. 56-57

Bojarski P., 2010, Cztery twarze Prusaka. Historie wielkopolskie, Biblioteka Gazety Wyborczej, Poznań

Bojarski P., 2011, Kryptonim Posen, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Bojarski P., 2012, Mecz, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Bojarski P., 2013, Rache znaczy zemsta, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Bojarski P., 2014, Pętla, Wydawnictwo Miejskie, Poznań

Bojarski P., 2015, Arcymistrz, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Bojarski P., 2015a, Poznaniacy przeciwko swastyce, Wydawnictwo Agora, Warszawa

Bojarski P., 2015b, Ściema, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Bojarski P., 2016, 1956 – przebudzeni, Wydawnictwo Agora, Warszawa

Bojarski P., 2016a, Juni. Poznań1956: zbrodnia i tajemnica, Wydawnictwo Miejskie Posnania, Poznań

Bojarski P., 2017, Biegacz, Wydawnictwo Czwarta Strona, Grupa Wydawnictwa Poznańskiego, Poznań

Buczkowska K., 2008, Turystyka kulturowa. Przewodnik metodyczny, Wydawnictwo AWF, Poznań

Burszta W.J., Czubaj M., 2016, Deckare i długi cień lat sześćdziesiątych, [w:]S. Buryła, L. Gąsowska, D. Ossowska (red.), Tropy literatury i kultury popularnej (II), Instytut Badań Literackich PAN, Warszawa, s. 187-212

Buryła S., Gąsowska L., Ossowska D. (red.), 2016, Tropy literatury i kultury popularnej (II), Instytut Badań Literackich PAN, Warszawa

Callois R., 1997, Gry i ludzie, przeł. A. Tatarkiewicz, M. Żurowska, Oficyna Wydawnicza Volumen, Warszawa

Chlebek D., Smażone sceny zbrodni, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Wysokie Obcasy” z 09.07.2017, s. 30-33

Cylka T., Trzecie miejsce Poznania,„Gazeta Wyborcza”, dod. „Poznań” z 30.01.2017, s. 2-3

Czubaj M., 2010, Etnolog w Mieście Grzechu. Powieść kryminalna jako świadectwo antropologiczne, Wydawnictwo Oficynka, Gdańsk

Czubaj M., 2011, Wstęp do, Zaułki zbrodni. Opowiadania kryminalne, O. Gitkiewicz (red.), Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław, s. 5-9

Ćwirlej R., 2014, Błyskawiczna wypłata, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań

Ćwirlej R., 2015, Tam ci będzie lepiej, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań

Ćwirlej R., 2017, Tylko umarli wiedzą, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań

Długowski Ł., 2016, Mikrowyprawy w wielkim mieście, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa

Dolczewska A., 2000, Browar Braci Huggerów i kilka słów o poznańskich browarach w XIX wieku, [w:] J. Wiesiołowski (red.), Kroniki Miasta Poznania, Wydawnictwo Miejskie, Poznań, nr 4, s. 87-98

Eco U., 1987, Imię róży, przeł. A. Szymanowski, PIW, Warszawa

Eco U., 1999, Czytanie świata, przeł. M. Woźniak, Kraków

Eco U., 2008, Superman w literaturze masowej. Powieść popularna: między retoryką a ideologią, przeł. J. Ugniewska, Wydawnictwo Znak, Kraków

Eco U., 2015, Temat na pierwszą stronę, przeł. K. Żaboklicki, Wydawnictwo Noir Sur Blanc, Warszawa

Eco U., 2011, Cmentarz w Pradze, przeł. K. Żaboklicki, Oficyna Literacka Noir Sur Blanc, Warszawa

Eco U., 2017, Jak podróżować z łososiem, przeł. K. Żaboklicki, Oficyna Literacka Noir Sur Blanc, Warszawa

Edmonds D., Eidinow J., 2002, Pogrzebacz Wittgensteina. Opowieść o dziesięciominutowym sporze między dwoma wielkimi filozofami, przeł. L. Niedzielski, Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA SA, Warszawa

Fabjański M., 2011, Bóg gra z 10. 11 opowiadań piłkarskich, Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska, Warszawa

Gehl J., 2014, Miasta dla ludzi, przeł. S. Nogalski, Wydawnictwo RAM, Kraków

Gehl J., 2014b, Życie między budynkami. Użytkowanie przestrzeni publicznych, przeł. M.A. Urbańska, Wydawnictwo RAM, Kraków

Griswold W., 2015, Najnowsze tendencje w dziedzinie socjologii literatury, przeł. M. Tabaczyński, [w:]G. Jankowicz, M. Tabaczyński(red.), Socjologia literatury. Antologia, Korporacja Ha!art, Kraków, s. 16-32

Heller M., Lubię sobie polatać, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Magazyn Świąteczny” z 19-20.03.2016, s. 38-39. Rozmawiał B. Brożek i Z. Liana

Jodełka J., 2009, Polichromia. Zbrodnia o wielu barwach, Wydawnictwo TimeMachine, Poznań

Jodełka J., 2011, Grzechotka, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Jodełka J., 2012, Kamyk, Świat Książki, Warszawa

Jodełka J., 2014, Ars Dragonia, Wydawnictwo Egmont Polska, Warszawa

Jodełka J., 2015, Kryminalistka, Świat Książki, Warszawa

Jodełka J., 2016, Wariatka, Świat Książki, Warszawa

Jodełka J., Od początku wiem, kto zabił, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Poznań” z 16.11.2015, s. 7

Kamiński M., 2016, Trzeci biegun, Wydawnictwo Agora, Warszawa

Kolski J.J., 2012, Egzamin z oddychania, Wydawnictwo Wielka Litera, Warszawa

Kurkiewicz K., Kryminały to nasza specjalność, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Magazyn Poznański” z 22.04.2016, s. 6-7

Kuryłowicz R., Bulimiczna potrzeba czytania, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Wysokie Obcasy” z 19-20.03.2016, s. 54-58. Rozmawiała K. Sulej

Lehmann A., Styl życia w winiarni bez szyldu, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Mój Biznes” z 20.03.2017, s. 2-3

Lewandowski K., Orbitowski Ł., 2014, Busem przez świat.pl: wyprawa pierwsza, Wydawnictwo Sine Qua Non, Warszawa

Łukaszewski J., Drugi stary browar w Poznaniu, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Magazyn Poznański”, 03.06.2016, s. 10-11

Malchrowicz-Mośko E., 2016, ‘Biegaj i zwiedzaj’ – podróże na maratony jako współczesny trend w turystyce kulturowej i turystyce sportowej, [w:] M. Kazimierczak (red.), Inspiracje sportem w turystyce kulturowej, Wydawnictwo AWF, Poznań, s. 35-47

Michałowski L., 2016, Patriotyzm na dzielnicy. Miejskie wędrówki jako manifestacje lokalnych tożsamości, [w:] K. Kulikowska, C. Obracht-Prondzyński (red.), Kulturowe analizy patriotyzmu, Wydawnictwo Naukowe Katedra, Gdańsk, s. 479-497

Mikołajewski J., 2016, Umberto Eco, dzieło otwarte, „Gazeta Wyborcza”, 22.02, s. 14-15

Mikos von Rohrscheidt A., 2008, Turystyka kulturowa: fenomen, potencjał, perspektywy, Wydawnictwo KMB Druk, GWSHM Millenium, Gniezno

Miłoszewski Z., 2011, Ziarno prawdy, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Mróz R., 2015, Ekspozycja, Wydawnictwo Filia, Poznań

Mróz R., 2016, Przewieszenie, Wydawnictwo Filia, Poznań

Mróz R., 2016a, Trawers, Wydawnictwo Filia, Poznań

Mrugalska-Banaszak M. 2017, Poprawiajmy stosunki międzyludzkie. Wilda w czasach PRL, Fundacja SPOT, Poznań

Mrugalska-Banaszak M., 2015, Morderstwo w Ratuszu. Poznań w latach 1894-1922 z Opalenicą w tle, Wydawnictwo Miejskie Posnania, Poznań

Neumann B., 2009, Literatura, pamięć, tożsamość, przeł. A. Pełka, [w:] M. Saryusz-Wolska (red.), Pamięć zbiorowa i kulturowa. współczesna perspektywa niemiecka, Wydawnictwo Universitas, Kraków

Opiat-Bojarska J., 2013, Gdzie jesteś, Leno, Wydawnictwo Replika, Zakrzewo 2013

Opiat-Bojarska J., 2013a, Klub Wrednych Matek, Wydawnictwo Replika, Zakrzewo

Opiat-Bojarska J., 2014, Słodkich snów, Anno, Wydawnictwo Filia, Poznań

Opiat-Bojarska J., 2015, Zaufaj mi, Anno, Wydawnictwo Filia – Grupa Termedia, Poznań

Opiat-Bojarska J., 2016, Bestseller, Wydawnictwo Czarna Owca, Warszawa

Opiat-Bojarska J., 2016a, Gra pozorów, Czwarta Strona - Grupa Wydawnictwa Poznańskiego, Poznań

Opiat-Bojarska J., 2016b, Niebezpieczna strona, Czwarta Strona - Grupa Wydawnictwa Poznańskiego, Poznań

Opiat-Bojarska J., 2017, Koneser, Wydawnictwo Czarna Owca, Warszawa

Opiat-Bojarska J., 2011, Kto wyłączy mój mózg, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań

Orbitowski Ł., 2007, Pies i klecha. Przeciwko wszystkim, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin

Orbitowski Ł., 2008, Pies i klecha. Tancerz, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin

Orbitowski Ł., 2013, Inna dusza, Wydawnictwo Od Deski do Deski, Warszawa

Orbitowski Ł., 2013, Święty Wrocław, Wydawnictwo Literackie, Kraków

Orbitowski Ł., 2014, Zapiski nosorożca: moja podróż po drogach, bezdrożach i legendach Afryki, Wydawnictwo Sine Qua Non, Warszawa

Ossowski S., 1962, O osobliwościach nauk społecznych, PWN, Warszawa

Pasewicz E., 2006, Dolna Wilda, Wydawnictwo Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury, Poznań

Pasewicz E., 2007, Śmierć w darkroomie, Wydawnictwo EMG, Poznań

Pilch J., 2013, Wiele demonów, Wydawnictwo Wielka Litera, Warszawa

Pilch J., 2016, Zawsze nie ma nigdy, Wydawnictwo Literackie, Kraków

Pudełko A., 2015, Zbrodnia w mieście – turystyka literacka śladami powieści kryminalnych, „Turystyka Kulturowa” nr 10, s. 38-57

Pustkowiak P., Domowa czerń, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Wysokie Obcasy” z 30.04.2016, s. 24-29

Roszak J., Godlewski G., 2013, Homo legens jako homo turisticus. Ku metodologii turystyki literackiej, „Folia Turistica”, nr 28, s. 53-66

Roszak J., Godlewski G., 2015, Przysiąść się do pisarza. Pomniki-ławki na Lubelszczyźnie jako atrakcje turystyczne, „Turystyka Kulturowa”, nr 2, s. 6-19

Roszak J., Godlewski G., 2015, Zamość – nie dość literatury. Propozycja implementacji trasy turystycznej, „Folia Turistica”, nr 34, s. 169-192

Roszak J., Godlewski G., 2015, Zgromadzone z braku wieczności. Muzea literackie w ofercie turystycznej Lubelszczyzny, „Turystyka Kulturowa”, nr 12, s. 6-21

Roszak J.M., Godlewski G., 2016, Okiem przewodnika-krajoznawcy. O potencjale turystyki literackiej w Hrubieszowie, „Turystyka Kulturowa” nr 6,s. 6-18

Sahaj T., 2015, Miejsce kaźni i straceń, rekreacji i sportu. Tereny zielone wokół jeziora Rusałka w Poznaniu, „Turystyka Kulturowa”, nr 10, s. 21-37

Skorstad S., Witajcie w krainie fiordów i mordów, „Gazeta Wyborcza”, 9-10.04.2016, s. 38-39

Smura K., 2007, Spacer w czasie – Poznań – zaułki, Wydawnictwo Debiuty, Poznań

Smura K., 2009, Tajemnica Starego Browaru, Agencja Reklamowo-Wydawnicza Debiuty, Poznań

Smura K., 2010, Poznań z bimbą w czasie, Wydawnictwo Debiuty, Poznań

Springer F., 2016, Księga zachwytów, Wydawnictwo Agora, Warszawa

Szyma M. i wsp., 2013, Kopenhaga, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała

Szymiczkowa M., 2015, Tajemnica domu Helclów, Wydawnictwo Znak. Literatura Nowa, Kraków

Środa M., „Gazeta Wyborcza”, dod. „Magazyn Świąteczny” z 14-15.01. 2017, s 23

Świetlicki M., 2006, Dwanaście, Wydawnictwo EMG, Kraków

Świetlicki M., 2007, Trzynaście, Wydawnictwo EMG, Kraków

Świetlicki M., 2008, Jedenaście, Wydawnictwo EMG, Kraków

Świetlicki M., Grzegorzewska M., Grin I., 2009, Orchidea, Wydawnictwo EMG, Kraków

Twardoch S., 2016, Król, Wydawnictwo Literackie, Kraków

Wroński M., W Lublinie, czyli nigdzie, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Magazyn Świąteczny” z 14-15.05.2016, s. 26

Zamorska-Przyłuska E. 2010, Przewodnik literacki po Krakowie i województwie małopolskim, Wydawnictwo WAM, Kraków

Zielińska-Elliott A., 2012, Haruki Murakami i jego Tokio. Przewodnik nie tylko literacki, Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA SA, Warszawa

Zmyślony P., 2001, Literatura jako podstawa tworzenia produktu turystycznego, „Problemy Turystyki”, nr 1-2, s. 21-31

Znaniecki F., 2008, Metoda socjologii, przeł. E. Hałas, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

ZnanieckiF., ZiółkowskiZ., 1984, Czym jest dla Ciebie miasto Poznań. Dwa konkursy: 1928/1964, PWN, Warszawa-Poznań

www.czechtourism.com/pl/p/pl-wycieczka-szlakiem-bohumila-hrabala [21.02.2017]

www.festiwal.portalkryminalny.pl/nagroda-wielkiego-kalibru/148-nagroda-wielkiego-kalibru.html [17.02.2017]

www.trail.pl/poi/oborniki-glaz-z-tablica-przypominajaca-zaslugi-ignacego-jana-paderewskiego; 23.02.2017

www.turystyka.sandomierz.pl/wiadomosci-sandomierz/252-kryminal-ziarno-prawdy-wciaz-chetnie-czytany-to-piekna-reklama-dla-sandomierza [17.02.2017]

www.wielkopolska.travel/przyroda_chroniona/zerkowskoczeszewski_park_krajobrazowy [03.03.2017]

www.museo.pl/content [20.04.2016]

www.bn.org.pl/download/document/1459845698.pdf [17.02.2017]

www.jamesjoycetower.com [17.02.2017]

www.twierdza.poznan.pl/szlak [25.02.2017]

www.mct.zerkow.pl [03.03.2017]

www.sherlock-holmes.co.uk [03.03.2017]

www.centrumzimbardo.pl [09.03.2017]


Odniesienia

  • Obecnie brak jakichkolwiek odniesień.


Copyright (c) 2017 Tomasz Sahaj


Copyright ©  Turystyka Kulturowa 2008-2017. ISSN 1689-4642