Powieści kryminalne i sensacyjne wybranych filozofów i socjologów jako elementy turystyki kulturowej i literackiej

Tomasz Sahaj

Abstrakt


Celem artykułu jest prezentacja wybranych powieści kryminalnych i sensacyjnych autorstwa filozofów i socjologów oraz badanie akcji ich książek pod kątem sposobów obrazowania miejsc atrakcyjnych rekreacyjnie i turystycznie. Refleksje mieszczą się w obrębie turystyki literackiej/kulturowej i są próbą oceny jej potencjału na podstawie wybranych przykładów.  W pracy zastosowano metodę jakościową, w postaci analizy zawartości i treści omawianych w artykule powieści, główne rozważania sytuując w szerszym kontekście dyskursu naukowego na temat humanistycznych i społecznych aspektów rekreacji i turystyki.

Słowa kluczowe


powieść kryminalna; turystyka literacka i kulturowa; filozofia i socjologia

Pełny tekst:

PDF

Bibliografia


Bala K., 2003, Amok, Wydawnictwo Croma, Wrocław

Barthes R., 2008, Światło obrazu. Uwagi o fotografii, przeł. J. Trznadel, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa

Bator J., 2014, Rekin z Parku Yoyogi, Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa

Baudrillard J., 2008, Zbrodnia doskonała, przeł. S. Królak, Wydawnictwo Sic!, Warszawa

Benjamin W., 2008, Kryminalromane, auf Reisen, w: tegoż, Gesammelte Schriften, Suhrkamp, Berlin, t. IV-1

Bojarski P., 2015, Arcymistrz, Wydawnictwo Miejskie Posnania, Poznań

Bojarski P., 2017, Biegacz, Wydawnictwo Czwarta Strona, Grupa Wydawnictwa Poznańskiego, Poznań

Brown D., 2005, Kod Leonarda da Vinci, Wydawnictwo Albatros i Sonia Draga, Warszawa i Katowice

Buczkowska K., 2008, Turystyka kulturowa. Przewodnik metodyczny, Wydawnictwo AWF, Poznań

Burszta W.J., Czubaj M., 2007, Krwawa setka. 100 najważniejszych powieści kryminalnych, Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA SA, Warszawa

Caillois R., 1967, Powieść kryminalna, czyli jak intelekt opuszcza świat, aby oddać się li tylko grze, i jak społeczeństwo wprowadza z powrotem swe problemy w igraszki umysłu, przeł. J. Błoński, [w:] tegoż, Odpowiedzialność i styl: eseje, PIW, Warszawa, s. 167-184

Caillois R., 1997, Gry i ludzie, przeł. A. Tatarkiewicz, M. Żurowska, Oficyna Wydawnicza Volumen, Warszawa

Cichowski J., 2017, Mój przyjaciel morderca?!, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Duży Format”, z 15.05.2017, s. 14-17

Czubaj M., 2007, Biodra Elwisa Presleya: od paleoherosów do neofanów, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa

Czubaj M., 2010, Etnolog w Mieście Grzechu. Powieść kryminalna jako świadectwo antropologiczne, Wydawnictwo Oficynka, Gdańsk

Czubaj M., 2011, Kołysanka dla mordercy, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Czubaj M., 2012, Zanim znowu zabiję, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Czubaj M., 2014, Martwe popołudnie, Wydawnictwo Albatros, Warszawa

Czubaj M., 2015, 21:37, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Czubaj M., 2015a, Piąty Beatles, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Czubaj M., 2016, R.I.P, Wydawnictwo Albatros, Warszawa

Ćwirlej R., 2015, Tam ci będzie lepiej, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań

Ćwirlej R., 2016, Juni. Poznań 1956: zbrodnia i tajemnica, Wydawnictwo Miejskie Posnania, Poznań

Ćwirlej R., 2017, Biegacz, Czwarta Strona – Grupa Wydawnictwa Poznańskiego, Poznań

Domagalska P., 2017, Siedem dni dla książek, „Gazeta Wyborcza” z 28.04.2017, s. 21

Eco U., 1987, Imię róży, przeł. A. Szymanowski, PIW, Warszawa

Eco U., 2008, Superman w literaturze masowej. Powieść popularna: między retoryką a ideologią, przeł. J. Ugniewska, Wydawnictwo Znak, Kraków

Eco U., 2017, Jak podróżować z łososiem, przeł. K. Żaboklicki, Oficyna Literacka Noir Sur Blanc, Warszawa

Eliade M., Mity współczesnego świata, [w:] tegoż, Mity, sny, misteria, przeł. K. Kocjan, Wydawnictwo KR, Warszawa 1994, s. 5-30

Fabjański M., 2011, Bóg gra z 10. 11 opowiadań piłkarskich, Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska, Warszawa

Grandin T., Johnson C., 2011, Zrozumieć zwierzęta: wykorzystanie tajemnic autyzmu do rozszyfrowania zachowań zwierząt, przeł. K. Puławski, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Grandin T., Johnson C., 2011a, Zwierzęta czynią nas ludźmi: jak zapewnić najlepsze życie zwierzętom w naszym otoczeniu, przeł. K. Puławski, Wydawnictwo Media Rodzina, Poznań

Kagge E., 2017, Cisza, przeł. I. Zimnicka, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa

Kagge E., 2017a, Jesteśmy uzależnieni od hałasu, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Duży Format” z 5.06.2017, s. 7

Khalidov M., Twardoch S., 2017, Lepiej, być tam umarł, Wydawnictwo WAB, Warszawa

Kisielewski S., 2011, Powieści sensacyjne, Wydawnictwo Pruszyński i S-ka, Warszawa

Lewandowski K., Orbitowski Ł., 2014, Busem przez świat.pl: wyprawa pierwsza, Wydawnictwo Sine Qua Non, Warszawa

Løgmansbø O., 2016, Enklawa, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław

Løgmansbø O., 2016, Połów, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław

Løgmansbø O., 2017, Prom, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław

Machalica B., 2013, Kryminalne zagadki kapitalizmu. Szwedzkie powieści kryminalne jako narzędzie krytyki społecznej, [w:] P. Żuk (red.), Kulturowo-polityczny awatar? Kultura popularna jako obszar konfliktów i wzorów społecznych, Oficyna Naukowa, Warszawa, s. 53-74

Mikos von Rohrscheidt A., 2008, Turystyka kulturowa: fenomen, potencjał, perspektywy, Wydawnictwo KMB Druk, GWSHM Millenium, Gniezno

Nurek G., 2017, Apostrof – festiwal literackich gwiazd, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Co jest grane” z 5-11.05.2017, s. 5

Orbitowski Ł., 2007, Pies i klecha. Przeciwko wszystkim, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin

Orbitowski Ł., 2008, Pies i klecha. Tancerz, Wydawnictwo Fabryka Słów, Lublin

Orbitowski Ł., 2013, Inna dusza, Wydawnictwo Od Deski do Deski, Warszawa

Orbitowski Ł., 2014, Zapiski nosorożca: moja podróż po drogach, bezdrożach i legendach Afryki, Wydawnictwo Sine Qua Non, Warszawa

Orbitowski Ł., 2017, Rzeczy utracone. Notatki człowieka posttowarzyskiego, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa

Ordyłowski M., Szymański L., Model rozwoju turystyki i rekreacji ruchowej w Polsce i na Dolnym Śląsku po II wojnie światowej 1945-2012, 2015, Wydawnictwo Dolnośląskiej Szkoły Wyższej, Wrocław

Orwell G., 1990, Folwark zwierzęcy, przeł. T. Jeleńska, Oficyna Literacka, Kraków

Pawłucki A., 2015, Nauki o kulturze fizycznej, Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków

Pilch J, 2013, Wiele demonów, Wydawnictwo Wielka Litera, Warszawa

Pilch J., 2016, Zawsze nie ma nigdy, Wydawnictwo Literackie, Kraków

Pudełko A., 2015, Zbrodnia w mieście – turystyka literacka śladami powieści kryminalnych, „Turystyka Kulturowa” nr 10, s. 38-57

Pudełko A., 2017, Turyści czy spacerowicze? Próba charakterystyki uczestników spacerów literackich, „Turystyka Kulturowa” nr 2, s. 37-52

Roszak J., Godlewski G., 2013, Homo legens jako homo turisticus. Ku metodologii turystyki literackiej, „Folia Turistica”, nr 28, s. 53-66

Roszak J., Godlewski G., 2015, Przysiąść się do pisarza. Pomniki-ławki na Lubelszczyźnie jako atrakcje turystyczne, „Turystyka Kulturowa”, nr 2, s. 6-19

Roszak J., Godlewski G., 2015, Zamość – nie dość literatury. Propozycja implementacji trasy turystycznej, „Folia Turistica”, nr 34, s. 169-192

Roszak J., Godlewski G., 2015, Zgromadzone z braku wieczności. Muzea literackie w ofercie turystycznej Lubelszczyzny, „Turystyka Kulturowa”, nr 12, s. 6-21

Roszak J.M., Godlewski G., 2016, Okiem przewodnika-krajoznawcy. O potencjale turystyki literackiej w Hrubieszowie, „Turystyka Kulturowa” nr 6, s. 6-18

Roszczynialska M., 2012, Chodzenie i siedzenie oraz leżenie. Mobilność i immobilność w quasi-kryminałach Marcina Świetlickiego (na przykładzie powieści Dwanaście), [w:] A. Cybal-Michalska, P. Wierzba (red.), Dyskursy kultury popularnej w społeczeństwie współczesnym, Oficyna Wydawnicza „Impuls”, Kraków, s. 309-322

Sahaj T., 2017, Atrakcje turystyczne polskich miast w kulturze popularnej: powieści kryminalne Poznania, „Turystyka Kulturowa” nr 4, s. 88-109

Sahaj T., 2017a, Między terapią a wolnością. Bieganie we współczesnej prozie polskiej, [w:] J.R. Stempień (red.), Polska moda na bieganie – zapiski socjologiczne, Uniwersytet Medyczny, Łódź, ss. 201-219

Sahaj T., 2017b, Przestrzeń turystyczna w kontekście rewitalizacji miasta: forty w Poznaniu. Studium krytyczne, [w:] D. Orłowski (red.), Przestrzeń turystyki kulturowej, WSTiJO, Warszawa, ss. 241-258

Salzani C., 2008, Constellations of Reading: Walter Benjamin in Figures of Actuality, „Cultural History & Literary Imagination” 2008, Vol 13

Siewak-Sojka Z., Żulczyk J., 2016, Bułgaria, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała

Sontag S., 2009, O fotografii, przeł. S. Magala, Wydawnictwo Karakter, Kraków

Sowa A., 2013, Koma. Sprawa Krystiana Bali i książki Amok, Wydawnictwo Sowa, Opole

Stolarczyk S., 2005, Papież jakiego nie znamy. Piłka nożna – kajaki – narty – góry, Wydawnictwo Adam, Warszawa

Swann L., 2010, Tryumf owiec. Thriller… a zarazem komedia filozoficzna, przeł. M. Nowak-Kreyer, Wydawnictwo Amber, Warszawa

Swann L., 2011, Sprawiedliwość owiec. Filozoficzna powieść kryminalna, przeł. J. Kraśko, Wydawnictwo Amber, Warszawa

Swann L., 2016, W owczej skórze, czyli co właściwie znaczy ta cała ‘człowieczość’?, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Wysokie Obcasy” z 27.02.2016, s. 12-15

Swann L., 2017, Pazur sprawiedliwości, przeł. A. Walczy, Pruszyński i S-ka, Warszawa

Szyma M., Orbitowski Ł. i wsp., 2013, Kopenhaga, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała

Świetlicki M., Grzegorzewska G., Grin I., 2009, Orchidea, Wydawnictwo EMG, Kraków

Twardoch S., 2009, Zabawy z bronią, Wydawnictwo Dębogóra, Dębogóra

Twardoch S., 2009a, Zimne wybrzeża, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław

Twardoch S., 2016, Król, Wydawnictwo Literackie, Kraków

Varga K., 2016, Setka, Wydawnictwo Wielka Litera, Warszawa 2016

Varga K., 2017, Manuskrypt Wojnicza, [w:] tegoż, Egzorcyzmy księdza Wojciecha, Wydawnictwo Wielka Litera, Warszawa, s. 109-128

Varga K., 2017a, Pisarze to kabotyni, czyli grafoman morderca, „Gazeta Wyborcza”, dod. „Duży Format” z 10.04.2017, s. 3

Wojtyła K., 2011, Filozof i papież. Wybór tekstów, Oficyna Naukowa, Warszawa

Žižek S., Logika powieści kryminalnej, przeł. J. Pomorska, „Pamiętnik Literacki” 1990, z. 3, 1990,

ss. 253-283

Zmyślony P., 2001, Literatura jako podstawa tworzenia produktu turystycznego, „Problemy Turystyki”, nr 1-2, s. 21-31

www.bn.org.pl/aktualnosci/1338-czytelnictwo-polakow-2016-%E2%80%93-raport-biblioteki-narodowej.html [27.05.2017]

www.bunkier.art.pl [21.05.2017]

www.ckzamek.pl [25.05.2017]

www.culture.pl/pl/miejsce/muzeum-adama-mickiewicza-w-paryzu [21.05.2017]

www.empik.com/kultura/apostrof/wydarzenie/ryszard-cwirlej [18.05.2017]

www.festiwal-granda.pl [04.10.2017]

www.gurdjieff.org.pl/pupils.html [21.05.2017]

www.gurdjieffstudies.eu/Poland1.htm [22.05.2015]

www.kapitanzbik.pl/index.php [27.05.2017]

www.magazynpocisk.pl [27.05.2017]

www.miastoliteratury.pl/kody-miasta-i-kolejnych-50-literackich-lawek [15.06.2017]

www.mprl.pl [27.05.2017]

www.muzeumpanatadeusza.ossolineum.pl [11.06.2017]

www.muzeum.poznan.pl [04.10.2017]

www.muzhp.pl [13.06.2017]

www.newyorker.com/magazine/2008/02/11/true-crime; Grann D., True Crime. A postmodern murder mystery [7.05.2017]

www.polskaniezwykla.pl/web/place/18968,wierzenica-aleja-filozofow.html [15.06.2017]

www.popoznaniu.pl [15.05.2017]

www.portalkryminalny.pl/content/view/1819/35 [15.05.2017]

www.poznan.pl/mim/turystyka/muzea-w-poznaniu,poi,202,12/muzeum-powstania-poznanskiego-czerwiec-1956-oddzial-wielkopolskiego-muzeum-niepodleglosci,26418.html [15.05.2017]

www.poznan.travel/pl/poi/show/id/865 [25.05.2017]

www.theguardian.com/film/2011/apr/11/roman-polanski-krystian-bala-film [6.05.2017]

www.theworldgames2017.com [14.06.2017]

www.wielkopolska.pit.org.pl/pitblog [15.07.2017]

www.wielkopolska.travel [03.03.2017]

www.wrzesnia.powiat.pl/turystyka/rekreacja/sciezki-dydaktyczne/sciezka-przyrodniczo-edukacyjna-stare-deby.html [15.06.2017]


Odniesienia

  • Obecnie brak jakichkolwiek odniesień.


Copyright (c) 2017 Tomasz Sahaj


Copyright ©  Turystyka Kulturowa 2008-2017. ISSN 1689-4642